luni, 6 ianuarie 2014

Coduri de bare

Codul de bare este o reprezentare de date codificată (cifrată), destinată a fi citită pe cale optică. Codurile de bare sunt folosite în multe domenii, îndeosebi industriale.

Un cod de date are aspectul unui șir de bare negre de diverse grosimi pe un fundal alb. În general fiecare cifră sau literă se reprezintă printr-o anumită combinație de 1 sau mai multe bare. Există mai multe formate (sisteme) de coduri de bare.
Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul unor scanere speciale. Acestea măsoară reflexia luminii, interpretează codurile drept cifre și litere și trimit acestea unui calculator sau altui dispozitiv de gestionare a datelor. Scanerele actuale recunosc mai multe formate.
Setul de simboluri utilizate este în general restrâns (cuprinde de obicei literele, cifrele și câteva semne speciale), dar sistemele de alcătuire (formatele) codurilor de bare sunt foarte variate. Multe coduri de bare constau în bare verticale (paralele cu axa Y), după diverse formate. Lungimea codului de bare (pe axa X) depinde de cantitatea de date ce trebuie reprezentată.
Toate codurile de bare dispun de un caracter special de start/stop ce permite citirea atât de la stânga la dreapta, cât și de la dreapta la stânga. Prin convenție caracterul din stânga este considerat caracterul de start și caracterul din dreapta caracterul de stop.
Codurile de bare au fost introduse deoarece mașinile (calculatoarele) în general nu citesc cu ușurință reprezentarea grafică normală a cifrelor și literelor; pentru aceasta s-a dezvoltat domeniul specializat numit „Recunoașterea optică a caracterelor” , care încă mai are puncte slabe.
De-a lungul anilor au fost dezvoltate un însemnat număr de standarde și formate.

Cum functioneaza un cod de bare?
    Fiecare caracter este reprezentat de o secventa de linii mai inguste sau mai groase.

coduri de bare

    Un cititor de coduri de bare foloseste un senzor optic pentru a converti codul de bare intr-un impuls electric pe masura ce fascicolul trece pe deasupra codului.  Apoi cititorul masoara grosimile relative alte liniilor si spatiilor intalnite, decodifica aceste secvente, le transforma inapoi in caractere si le transmite la computer sau la un terminal portabil.
coduri de bare     Fiecare tip de cod de bare incepe cu un caracter special de start si se termina cu un caracter special de stop. Aceste caractere ajuta cititorul sa detecteze codul de bare si sa-si dea seama daca este scanat de la cap la coada sau invers.
     Unele coduri de bare pot sa contina caractere de control pozitionate chiar inainte de caracterul de stop. Caracterul de control este calculat cand codul de bare este imprimat aplicandu-se o formula asupra caracterelor continute de codul de bare. Cititorul in momentul citirii aplica aceeasi formula si compara rezultatul cu caracterul de control. Daca cele doua valori nu sunt identice, cititorul presupune ca este ceva gresit si reia scanarea.
     Sunt cateva tipuri de coduri de bare, fiecare cu un format propriu de linii si spatii:


  • codul UPC folosit pentru produsele ambalate individual este un cod alfa-numeric;
  • codul Interleaved 2 of 5;
  • codul Code 39 include litere mari si cateva simboluri;
  • codul Code 128 include toate caracterele printabile si neprintabile ASCII.
    Ce este un cod de bare 2-D?
         Simbolurile bidimensionale sunt de obicei formatele patrate sau rectangulare care codeaza datele in doua dimensiuni.   Ele se impart in general in doua categorii:  'Stacked barcodes' sunt realizate printr-o suprapunere repetata si pot fi citite de cititoare de coduri de bare 2 D, speciale sau de unele cititoare CCD sau laser ajutate de un software special de decodificare.  'Matrix Codes' sunt construite pe o matrice 2-D; ele sunt de obicei mai compacte decat codurile "Stacked barcodes" si pot fi citite doar de cititoarele de coduri de bare 2-D.
         Avantajul principal al codurilor de bare 2-D este posibilitatea de a coda o cantitate mare de informatii intr-un cod mic.  Limita de informatie codificata pentru codurile de bare unidimensionale depinde de mai multi factori, dar 20-25 de caractere este maximul; codurile de bare 2-D pot codifica de la 100 de caractere pana la 2000.
         Cel mai cunoscut cod de bare 2-D este MaxiCode si este utilizat cel mai mult de serviciile postale.  Alte doua tipuri de coduri de bare mai raspandite sunt: PDF-417 si DataMatrix.







  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu